Toti avem tendinta sa ne lasam furati de pofte și de obisnuinte. Si eu foarte mult si probabil ca și tu. Si vine un moment in care ne este foame, scade glicemia, scade controlul asupra a ceea ce ne dorim cu adevart bun pentru noi. Si ne domina foamea si pofta de moment.
Se intampla atunci neprevazutul:
- deschizi frigiderul și iei o bucata de cascaval;
- iei o bucata de salam , o bucata de parizer;
- pui pe paine unt sau mai rau te infingi in borcanul cu dulceata;
- dai comanda la pizza sau o shaorma pentru ca "maimuta" interioara si pofticioasa dicteaza asta..
- manaci din supa de acum doua zile. Mancare moarta fara enzime fara vitamine.
- arunci in tigaie niste cartofi si o bucata de carne cu un sos.
Toate le facem sub impulsul momentului si ne ruineaza lent sanatatea.
Toate vin la pachet cu constipatie, tranzit lent, inflamatii, balonare, imbatranire prematura, riduri, colesterol, toxine, oboseala, obezitate.
Si sa stii ca maimutei pofticioase nu ii pasa de eventualale regrete de dupa.
Ce e de facut atunci?
1) sa ai tot timpul ferm in minte o lista cu ce poti manca in ziua de fata si in cea viitoare.
2) fa tot posibilul sa cumperi cele de pe lista si sa le ai in casa
Adica sa ai in casa tot timpul urmatoarele:
-linte rosie, hrisca, mei, malai, telina, morcov, doi ardei, doua rosii, un patrunjel marar, usturoi, oua.
o punga cu salata, cateva masline, paste de orez, o caserola cu ciuperci(sunt mai ieftine decat carnea si infinit mai sanatoase) o bucata de slanina fara conservanti - ca se gaseste
SI daca se poate un borcan cu untura de porc sau ulei de masline sa ai pentru gatit ocazional.
Inafara de uleiul de masline tot ce am enumerat sunt super ieftine si sanatoase. Cu mult mai ieftine decat toate prostiile procesate pe care le-ai putea cumpara din obisnuinta.
Cand iti faci cumparaturile nu pasi in magazin sub stare de foame si cu glicemia scazuta.
Risti sa incarci cosul cu pofte de moment si risti sa iesi din magazin mestecand deja batonul de ciocolata din sacosa.
La raft evita intotdeauna sa pui in cos urmatoarele:
paine, covrigei, paste, lactate, iaurt branza cascaval, dulciuri, ciocolata, inghetata, sucuri bauturi carbogazoase, carne, salamuri, mezeluri, parizer, pateuri.
Evita efectiv rafturile lor. Ocoleste-le. Invata sa cumperi din aceleasi magazine si cunoaste-le in asa fel incat sa ai un traseu facut intre rafturile cu produse bune si nu cele care fac rau.
Forteaza-te asa sa NU LE ADUCI IN CASA ( produsele de mai sus) si sa fii obligata sa inveti sa gatesti cu ceea ce am recomandat mai sus ca sunt sanatate.
Calculeaza-ti si cauta dimineata sau dupa servici momentul in care sa iti gatesti repede (de exemplu) in cantitate mica o supa de linte sau cateva linguri de orez fiert si pastreaza-le la frigider maxim o zi.
Lintea si hrisca fierb in 40 minute. Orezul basmati in 20 minute.
Nu sunt adeptul mancarii reincalzite dar de dragul de a nu manca prostii la foame fa compromisul acesta.
Sa ai mancarea gata si facuta in aceeasi zi.
SA NU FII SURPRINSA DE MOMENT.
Sa mai spun cat de important este sa mananci la aceeasi ora, zilnic?
Rade-ti din timp o bucata de telina, un morcov si tine-le in frigider sau pregateste-le pe moment si adauga-le ca garnitura doua linguri de orez sau putina supa de linte sau niste hrisca gatita cu usturoi.
Cand incepe foamea sa le ai in minte si la ele te opresti. Nu la altceva.
Iti garantez ca te vei satura fara paine, fara carne, fara branzeturi.
Fa tot posibilul sa te ridici de la masa inainte de a simti ca esti plina/plina.
Iti garantez ca starea de dupa va fi excelenta.
Si daca vei tine asa multe zile te vei simti super.
Kilograme mai putine. Inflamatiile scazute, balonarea si eventualele dureri minime.
Totul sta in obicieuri si a nu scapa controlul.
Cu timpul va apare si educatia.
Sanatate